vineri, 19 iunie 2009

Extrapoland " muzica romaneasca autentica si facatura

Dragul meu cititor acest articol pe care inca nu ai apucat sa il citesti ideea nu imi apartine, recunosc ideea e a bunei mele colege de birou, vorbaria multa e buna numai la nunti si parastasuri.
Ascultand muzica si la radio dar si de pe aceasta biblioteca imensa, internet, mi-am dat seama de un lucru: ascultam, dar suntem atenti la versuri?, ei bine va invit sa "criticam" impreuna muzica romaneasca, si pentru inceput sa incepem cu ultimele hituri, si pentru asta am consultat pagina web al unui radio, nu ii dau numele pentru a nu starni reactii negative.
Pe primul loc se afla : Puya feat George Hora cu melodia "undeva in Balcani" si sa analizam versurile..incepe cu versul in engleza, pai draga Puya daca ar traii stimabilul Caragiale ar rade iar de voi, in secolul trecut se mixa franco-roman, acum englezo-roman, treaba e asta?!!
-"Bem bere, vin"
-"Nu whiskey, gin"
-Iubim din plinSpaga, coruptia
Multe nu stim,
Nu glumimE o traditie p-aici de cand noi suntem mici
Iubim s-avem dolarii, uram s-avem servici
Ce imi pasa mie de-ncalzirea globala
Vrem dolar, dolar, balenele sa moara de viata usoara
Multe probleme, belele
Pe capu' nostru, vere' "
Astea sunt cateva versuri din melodie, suna aiurea cand le citesti, dar cu un mixaj e altceva "frate"

Si acum sa analizam o melodie mai veche,
Marcel Pavel cu melodia "Esti minunata"

Ce as putea sa-ti spun
cand esti asa departe
Si ma trezesc mereu singur in noapte
Imi e dor de tine si visez
Clipa cand voi fi doar tu si eu
Insa astazi,as vrea sa-ntelegi de ce...

Refren:Cand zambesti din toata inima
Esti minunata,cand esti trista si-ti vad lacrima
Esti minunata...
Nici nu stii ce mult te-am cautat
Cate nopti la tine am visat
Poate ca din totdeauna eu
Te-am asteptat!
Poate ca uneori
Nu stiu cum e mai bine
Sa iti arat ce simt eu pentru tine
Ti-as da viata mea daca o vrei
Pentru tine eu as face orice
Insa astazi,as vrea sa-ntelegï de ce...""

Nu vreau decat sa fac o comparatie intre melodia de pe primul loc in clasamente si o melodie ce nu a fost niciodata pe primul loc in clasamente. E drept ca sunt genuri diferite, nu ma opresc aici, mergem mai departe.

Smiley - De`ai fi un cantec"

Cu prima vorba te`am jignit
Nu stiu sa`ti spun cuvantul potrivit
Complimentele simple si comune
Nu,niciodata..niciodata n`o sa ti le pot spune

Anteref: Oo,,s`ar putea sa nu intelegi de ce
Dar da`mi doar o clipa
Si`am sa`ti arat cum e

Ref: Mi`e greu sa`ti spun in vorbe
Ce`I in inima meaIn inima mea
Dar daca`ai fi un cantec
Intr`una te`as cantaTe`as canta""

Apoi daca asta nu e incultura, parol monser.
Fiecare generatie cu melodiile ei, cu ritmul ei, si din cate observati ce sa mai vorbesti de romantism, poate doar de reumatism, apoi cum sa nu?!! mancam la Fast Food, ne ingrasam, si apoi cand ascultam cate o melodie sarim ca popcornul.

Muzica romaneasca a suferit schimbari, schimbari ce ne schimba si pe noi.
Cam atat pe acest subiect acum. Va propun sa ascultati ce am postat de pe youtube.

Calul si Magarul



Magarul este suparat....de ce?...privind in apa ce oglindea a Sa infatisare, exclama in gand:


- Vai! ce urechi mari am.......


La cativa pasi in departare pastea nestingherit un Cal, Magarul isi atinti privirea la ale sa urechi, si supararea acum e si mai mare...pai cum..eu mic si cu asa urechi mari!!! nu se poate asa ceva.


-Eu mic cu capul mare si urechile si mai mari....


Si trist Magarul s-a intors pasind agale... O voce se aude, parca tuna si nu alta, o doamna striga cat putea de tare spre un domn:" Magarule, esti un magar,.... ", si a-l nostru magar uimit nu mai stia ce sa creada...


Eu sunt magar, cu mine o vorbii? sau cu domnul ?


-Opa sunt vedeta si eu imi faceam griji de urechile pe care le am. Si starea de spirit a Magarului s-a schimbat. Si repede se repezi la Cal sa ii spuna ca el este o vedeta....ca Oamenii i-l saluta, il pomenesc in ale lor discutii, si cat de fericit el este acum.


Calul din pascut nu se opri, dar ceea ce a spus Magarul a ascultat, l-a urma a exclamat:


- Vad ca esti foarte fericit, ma bucur pentru tine, apoi tacu, revenind la pascut.


Magarul si mai fericit caci Calul e de acord cu el... Cu capul sus si mers semetz mergea deacum Magarul nostru.






CICALEALA

Nu stiu cum rezistati voi cand va cicaleste cineva, si aici ma refer la faptul ca de batran inca nu sunt, desi as putea sa spun ca sunt pensionar, ca inafara de munca si somn altceva nu prea fac, ce enervant e sa ti se tot repete ceva, eu am senzatia ca sunt privit ca un innapoiat, desi uneori recunosc ca sunt , in sensul ca nu stiu totul. Ti se spune sa faci ceva, il faci dar nu il faci cum vrea cel care ti-a spus sa faci, acum a cui e vina? a mea sau a lui? a mea ca nu am cerut toate detaliile, sau a lui ca nu mi le-a spus?. Deseori sunt trimis sa fac cumparaturi, imi place sa fac shopping (apropo de "shopping" , parerea mea e ca ne-am prostit, nu mai stim sa vorbim romaneste, priveste in urma cu un secol cum se vorbea un cuvant in romaneste 2 in franceza), cand ma duc sa cumpar pentru o doamna e grav, cer la detalii, o intreb de cel putin 3 ori sa ma asigur eu ca am inteles, e jale daca cumperi si nu e cum vrea ea, ori de cate ori are ocazia iti aminteste, ii scade increderea in tine ca si barbat, si mai bine ma lipsesc sa fac asemenea gesturi(cumparaturi).
De exemplu barbatul isi doreste un televizor, el merge si il cumpara pe cel care are cele mai multe functii si canale, Ea daca ai cumparat televizorul incepe: - dar nu imi place culoarea, nu se asorteaza cu ce avem noi in casa, e prea mare, si lista continua.....
Recunosc ca nu ma pricep sa fac cumparaturi pentru ceilalti, uneori nici pentru mine, dar suntem oameni si mai gresim, uitam, noi barbatii, ca doamnele ...nu uita.
Nu imi place sa mi se reaminteasca ceea ce am gresit, imi provoaca o stare de nervozitate, si in consecinta le las sa vorbeasca singure....ceea ce le scoate din minti...:)
In concluzie, nu imi place sa fac concluzii.