vineri, 17 iulie 2009

Unde duce Lacomia

De multe ori am am auzit povestirea despre cum Dumnezeu a scos din Egipt poporul Israel. Astazi vreau sa ma opresc asupra unui episod in care poporul Israel a fost hranit de Dumnezeu in pustie, pentru a intarii istoria am sa si postez ceea ce s-a intamplat atunci din relatarile Sfintei Scripturi: "
1.
Plecând apoi din Elim, a venit toată obştea fiilor lui Israel în pustia Sin, care este între Elim şi între Sinai, în ziua a cincisprezecea a lunii a doua, după ieşirea din Egipt.
2.
În pustia aceasta toată obştea fiilor lui Israel a cârtit împotriva lui Moise şi Aaron.
3.
Şi au zis către ei fiii lui Israel: "Mai bine muream bătuţi de Domnul în pământul Egiptului, când şedeam împrejurul căldărilor cu carne şi mâncam pâine de ne săturam! Dar voi ne-aţi adus în pustia aceasta, ca toată obştea aceasta să moară de foame".
4.
Domnul însă a zis către Moise: "Iată Eu le voi ploua pâine din cer. Exod (Iesirea) cap.16
Locul actiunii: pustia Sin, localizata intre Elim si Sinai.
Data: luna a-2-a, ziua 15 dupa Iesirea din Egipt
Personajele : poporul, Moise, Aron si Dumnezeu
Poporul pe de o parte si de cealalta parte Dumnezeu impreuna cu Moise si Aron
Poporul carteste (in dex: CÂRTÍ, cârtesc, vb. IV. Intranz. (Pop.) A-și exprima (mereu) nemulțumirea prin murmure sau critici (făcute de obicei în absența celui în cauză); a se plânge, a protesta (mereu). – Et. nec. ) impotriva lui Moise facand afirmatii grave "Mai bine muream bătuţi de Domnul în pământul Egiptului" si pentru ce? pentru ca le era foame. Stau si ma gandesc ce oameni fara minte au fost, Dumnezeu face minuni in Egipt, ei sunt martori, si ajung sa carteasca in loc sa ceara lui Dumnezeu. Poporul arunca vina pe Moise si Aron, dar Dumnezeu le implineste dorinta chiar daca ei au fost rai. Aici descoperim principiul iubirii, cat de mult iubeste Dumnezeu pe om, chiar si atunci cand se razvrateste.
In marea Sa iubire le ofera paine din cer, si le da si o porunca sa vada daca ei asculta. "Să iasă dar poporul şi să adune în fiecare zi cât trebuie pentru o zi, ca să-l încerc dacă va umbla sau nu după legea Mea. "
Era cat se poate de simplu: sa aduni cat mananci azi, nimic mai mult, dar lacomul tot lacom ramane si lasa si pentru a 2-a zi, rezultatul: "Dar ei n-au ascultat pe Moise, ci unii au lăsat din aceasta pe a doua zi; dar a făcut viermi şi s-a stricat."
In lacomia mea azi am fost servit cu bomboane de ciocolata, fiecare lua cate una, eu am luat 2 depozitandu-le in buzunar pentru mai tarziu, vremea a trecut si mi-am adus aminte de ele, rezultatul: buzunarul era manjit cu ciocolata topita. Si asa am ramas fara sa gust bomboanele.