joi, 20 noiembrie 2008

Înţelepţii păstrează ştiinţa




Căutând prin această bibliotecă virtuală am găsit definiţia cuvântului :ÎNŢELÉP//T1 ~ţi m. Persoană înzestrată cu capacitatea de a pătrunde esenţa legilor fundamentale ale naturii şi ale societăţii; cugetător; gânditor. /

1. Cum stii dacă eşti înzestrat cu această capacitate?



2. Câte legi fundamentale ale naturii sunt?



3. Câte legi ale societăţii sunt, scrise şi nescrise?



4. La ce trebuie să cugeţi?



5.Cine te socoteşte înţelept?


Unul din miile de texte biblice, ce se gaseste in cartea proverbelor la capitolul 9 cu versetul 10 scrie: ,,Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu, şi ştiinţa sfinţilor este priceperea."

1.Trebuie să îţi fie frică de Dumnezeu?
Avâns în vedere că Dumnezeu a creat şi ne-a creat din punctul meu de vedere trebuie să îmi fie frică.
2. Îţi e mai frică de părinţi?
Sunt în putere, ei sunt batrâni, eu tânăr, de ce să îmi mai fie frică?! Aici nu e vorba de o frică de bătaie, ci e vorba de o altfel de frică, de ascultare şi împlinire. Să mă fac mai înţeles.
O dată cu adolescenţa vine şi răzvrătirea, nu mai faci ce spun părinţii tăi (sunt depăşiţi), nu ştiu să folosească un calculator, nu se îmbracă la modă, fac cumpărături de la second-hand, sau din bazar, tu vrei ţoale de firmă, exemplele pot continua.
Este adevărat că părinţii noştri nu pot ţine pasul cu ce apare nou, nu pot să se updateze, cu trecerea timpului nu îi mai asculţi, preferi să fii cât mai departe de ei, cât mai departe.......
Nici nu ştii cât te iubeşte un părinte, chiar dacă nu pot ţine pasul cu noi, chiar dacă le întoarcem spatele, ei nu încetează să ne iubească, şi ei au fost tineri, şi ei s-au răzvrătit, au devenit părinţi, au devenit mai înţelepţi. Ceea ce pierdem din vedere, este ascultarea, prin ascultare devii înţelept, poţi să realizezi multe, doar prin ascultare.
Ascultarea de Dumnezeu, e cel mai greu lucru din partea noastră, să faci ce spune El, si asta pentru că nu ascultăm nici de părinţi, nici de profesori, nici de conştiinţa noastră, ASCULTĂM DE DORINŢELE NOASTRE.