joi, 8 octombrie 2009

Vorbim fara sa gandim?!!!

De cate ori nu am fost nevoiti sa cautam gara...si atunci am intrebat:
- Nu va suparati, domnule, caut gara.
- Nu ma supar. Cautati-o!
In clipa urmatoare in gand iti trec numai vorbe de duh, ce nesimtit poate sa fie, eu i-am spus ca caut gara si auzi tu la el ce sa imi raspunda. Analizand putin cuvintele observam:
1. Nu va suparati - in fond eu ii cer un lucru absurd, sa nu se supere, e ca si cum ai spune:" te rog sa nu te superi pe mine daca iti dau un pumn". Aceasta expresie:"nu va suparati domnule(doamna) poate fii inlocuita cu expresia: "imi cer scuze ca va deranjez", in fond asta fac, il deranjez.
2. caut gara - crede-ti ca a pierdut gara?!! din ce spune asta reiese, ca a pierdut-o. Imi puteti spune in ce directie trebuie sa merg pentru a ajunge la gara?!!- desi e o exprimare mai lunga imi pare mult mai logica.
Folosim expresia "iti doresc o zii buna", e bine ca tii la apropele tau, dar nu inteleg cu ce il ajuta o zii buna??- Sa reusesti in tot ce ti-ai propus sa faci"- e un exemplu doar. de urare ce o putem spune.
Suna telefonul te uiti sa vezi cine te suna, apoi apesi tasta verde si spui:"DA" - te-a strigat cumva cel ce te apeleaza?!!!!
Multe alte astfel de expresii auzi in jurul tau, expresii comune ce le foloseste atat intelectualul cat si omul de rand.