sâmbătă, 20 iunie 2009

Subcontinentul India

Civilizaţia Indusului a apărut în mileniul III î.Hr., pe valea fluviului Indus. Au luat naştere oraşele Mohenjo-daro şi Harappa. Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord au cucerit India, formând pe valea fluviului Gange numeroase state. În India, Manu a fost al doilea conducator după Hammurabi care a creat un cod de legi. In sec. III i.Hr., regele Aşoka (273-235 i.Hr.) a unit intreg teritoriul Indiei, intemeind dinastia Maurya. După moartea sa, Imperiul Maurya s-a destrămat.
Nordul Indiei este cucerit de regele Persiei, Darius in sec. al VI-lea i Hr, apoi de regele grec, Alexandru Macedon, la inceputul sec. al IV-lea i Hr. Cativa ani mai tarziu, grecii sunt alungati la randul lor de un suveran indian, Ceandragupta Maurya. Acum se intemeiaza dinastia Maurya (prin anul 320 i Hr.), prima mare dinastie indiana. Treptat, membrii dinastiei Maurya isi intind dominatia asupra intregii Indii, cu exceptia Sudului.Cel mai renumit dintre regii Maurya este Aşoka, rege care urca pe tron in anul 269 i Hr. El se converteste la budism, religie fondata in India in sec. al V-lea i Hr., Incurajand expansiunea ei. Contribuie la dezvoltarea tarii, porunceste sa se construiasca drumuri si „spitale”. Domnia sa este mult mai bine cunoscuta decat a celorlalti regi, intrucat el a pus sa se graveze textul hotararilor sale (edicte) pe stanci ori pe stalpi mari de piatra care au fost descoperiti in intreaga Indie.
Ştiinţa şi moartea
Indienii credeau că după moarte sufletul omului renaşte într-un alt trup. Aceasta se numeşte reîncarnare sau samsara. Indienii studiau astronomia, matematica, geometria, ştiinţa şi medicina.
Ştiinţa şi moartea
Indienii credeau că după moarte sufletul omului renaşte într-un alt trup. Aceasta se numeşte reîncarnare sau samsara. Indienii studiau astronomia, matematica, geometria, ştiinţa şi medicina.
Societatea indiană era împărţită în patru caste, conform legilor lui Manu: preoţii (brahmanii), războinicii (kşatriya), producătorii (vaisya) şi servitorii (sudra).
Cronologie
Cca. 2500 - 1700 i. Chr.: Civilizaţia din Valea Indusului În India de Nord
După 2000 î. Chr.: Invazia cuceritorilor arieni prin nord-vest
Secolul VI î. Chr.: Apariţia a două noi religii - jainismul şi budismul
327 - 325 î. Chr.: Alexandru cel Mare în Punjâb
Cca. 321 - 184 î Chr.: Dinastia Maurya unifică o mare parte a Indiei
Cca. 274 - 236 î. Chr.: Domnia lui Asoka
320 - 535: Domnia dinastiei Gupta - epoca civilizaţiei "clasice" indiene
Secolul IX: Declinul budismului în India
998 - 1030: Domnia Gaznevizilor; incursiuni de jaf musulmane
1398 - 1399: Timur Lenk pradă India de Nord
1526: Fondarea Imperiului Mogulilor

India Incredibila * O farama dintr-un univers infinit

O tara uriasa cat un continent. Jungla, deserturile, templele stravechi. Urme ale unor civilizatii disparute. O tara ce a ajuns asa din cauza exploatarii masive a Marilor Puteri ale Lumii, exploatata din exterioar dar si din interior de oameni fara scrupule.

Niciun comentariu: